RESEPI BANANA PANCAKE aka LEMPENG PISANG
Bahan-bahan
- 350 gram pisang masak - dilenyek (3 biji pisang besar)
- 30 gram gula
- 120 gram tepung gandum (1 1/4 cawan)
- 1/2 sudu kecil baking powder
- Secubit garam
- Pisang dibuang kulit dan di lenyek sehingga hancur.
- Masukkan gula, tepung gandum, garam dan baking powder. Gaul rata.
- Dengan menggunakan api perlahan, panaskan non-stick pan dan leserkan sedikit minyak masak.
- Sendukkan bancuhan ke dalam pan dan leperkan menjadi bulat.
- Biarkan sehingga nampak berlubang-lubang di atasnya dan terbalikkan.
- Angkat bila sudah masak.
- Ulang langkah 4 sehingga habis. Adunan ini menghasilkan 3 keping lempeng seperti saiz diatas.
- Boleh di makan begitu sahaja atau di siram dengan madu, cake syrup, chocolate syrup atau apa-apa jem kesukaan anda. Selamat Mencuba!
SELAMAT MENCUBE RESIPI NI ! :D *aku buat pon bole la, but GULE ! AMBEK KAU ! HAA ! SEBALANG WEYH! HAHAHA:DD
http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment